Takip - Beklenen Kral

23 Mayıs 2014 Cuma

Takip


Kısa süre önce Kanal D'de ekran macerasına başlayan ve her hafta biraz daha ilgi uyandıran bir yapım Takip. Uraz Kaygılaroğlu'nun sunuculuğunu üstlendiği programda üç yarışmacı, birçok ödüllü yarışmaya katılıp kazanmış ve kendine duyduğu sonsuz güveni bugüne kadar yarışma içerisindeki performansıyla kanıtlayan, Muhsin Divan tarafından kıyasıya takip edilmekteler.

Yarışma ilk olarak Hız etabıyla başlıyor ve yarışmacılar sırayla, Uraz Kaygılaroğlu'nun karşısına geçerek sorduğu sorulara bir dakika içerisinde cevap vermeye çalışıyorlar. Bilemedikleri sorularda pas hakkı bulunan yarışmacıların bildikleri her soru karşılığında; Kapışma etabında teklif edilecek alt ve üst miktarı da belirleyen ve bu yüzden oldukça önemli olan, 5 bin lira kazanıyorlar. Bir dakikanın sonunda ise kazandıkları toplam para karşılığında takipçiyle (Muhsin Divan) kapışmaya hazırlanıyorlar. 

Kapışma etabında, Takipçi, yarışmacının hız etabındaki performansı ve kazandığı toplam para doğrultusunda, önce kazandığı paranın altında düşük bir teklif, daha sonra da kazandığı paranın üstünde yüksek bir teklif yapıyor ve yarışmacı eğer kendini riske atmak istemez ve alt teklifi kabul ederse iki soru geriden, kazandığı miktarı kabul ederse bir soru geriden, üst teklifi kabul ederse direkt, etap boyunca takipçi tarafından takip ediliyor. Sonrasındaysa takipçi ile yarışmacının çekişmeli, laf sokmalı, iğnelemeli ve oldukça heyecanlı geçen kapışması başlıyor... 




Yarışmacının seçtiği teklife göre sayısı değişen sorulara, yarışmacı ve takipçi 5 saniye içerisinde yanıt vermek zorunda. Eğer yarışmacı sorulan soruyu doğru bilirse, para kasaya bir adım daha yaklaşıyor. Takipçi eğer soruyu doğru bilemezse mesafe açılıyor ancak, teklifi doğru bilmesi halinde yarışmacının hemen ensesinde takibe devam ediyor. Yarışmacı, seçtiği teklife göre yanlış cevap verme hakkını doldurur ve takipçi yarışmacının yanlış bildiği soru(ları)yu doğru bilerek onu yakalarsa, o yarışmacı yarışmaya veda ediyor ve bu döngü ise diğer yarışmacılar için sırayla yeniden başlıyor.





Daha sonra, kapışma etabında yarışmacıların 'Kasa'ya götürdükleri toplam para miktarı karşılığında, Final etabı başlıyor. Takipçiyle girdikleri kapışmadan sağ çıkan yarışmacılar, Uraz Kaygılaroğlu tarafından kendilerine 2 dakika içerisinde yöneltilen sorulara, önlerindeki butona basarak cevap vermeye çalışıyor ve böylece her bildikleri doğru cevap karşılığında takipçinin, parayı ele geçirmesi için bilmesi gerekli soru sayısını arttırmış oluyorlar-Bu arada hatırlatayim, son etaba kalan yarışmacı sayısı kadar da ayrıca takipçinin fazladan bilmesi gereken soru oluyor-. İki dakikanın sonunda bilinen toplam doğru soru sayısı karşılığındaysa ise takipçinin yarışı başlıyor. 





Yine iki dakika içerisinde yarışacak olan takipçi, eğer yarışmacıların bildikleri doğru soru sayısını yakalayamazsa, yarışmacılar 'Kasa'daki toplam para miktarının sahibi oluyor. Ama eğer takipçi bilinen doğru sayısını yakalarsa, yarışmacılar elleri boş bir şekilde evlerine dönüyor ve gelecek hafta için takipçi Muhsin Divan'ı daha fazla böbürlendiriyorlar.

Uraz Kaygılaroğlu'nu daha önce Show  TV'de yayınlanan Pis Yedili dizisinde ve TRT 1'de sunduğu Tam Zamanı yarışmasında izlemiştim ve açıkçası Pis Yedili'nin 'Canburger'inin, bu diğer iki projesinde yakaladığı değişim evresine şaşırmamak ve kutlamamak elde değil. Gerçekten başarılı bir sunuculuk örneği sergilediğine inanıyorum. 

Muhsin Divan'ın soruları nasıl bildiği ve "muhtemelen cevaplar önceden veriliyordur" diye düşünenleriniz varsa, ona da açıklık getireyim. Yarışma sırasında programın yayın odasında, bir noter başkatibi bulunuyor ve sorulacak sorular onun belirlemesi ve onayıyla sorulabiliyor. Muhsin Divan'ın gerçekten bu kadar büyük bir hafızaya ve bilgi birikimine sahip olmasına da ne desek boş. Beyaz Show'da kendisini izlediğimde, neredeyse el atmadığı bir konu ve neredeyse fikir üretemeyeceği bir mecra olmadığını gördüm. Sadece magazin dünyasını(!) pek takip etmediği Beyaz'ın sorduğu sorulara doğru cevaplar verememesinden anlaşılıyordu. O anları da buradan izleyebilirsiniz.

Yarışmanın reytinglerine gelirsek, mesela Çarşamba akşamı yayınlanan yeni bölümü Total'de, 28., AB'de ise 12. sırada yer almış. Bu sıralar ilk bakışta düşük gibi görünse bile, iddialı birçok yarışma programının da bu reytinglere ancak ulaşabildiğini düşünürsek, gayet iyi sonuçlar aldığını söyleyebiliriz. Programın bana göre tek handikabı yarışmacıların genelde ellerinin boş dönmesi. Benim şu ana kadar izlediğim yalnızca bir bölümde yarışmacılar takipçiyi alt edebilmişti. Bir süre sonra izleyenleri bu sarmal döngü sıkabilir ve reytinglerde düşüş yaşanabilir diye düşünmekteyim. Tabi umarım olmaz..

Kanal D, bu yıl onca yapım öne sürmüşken yalnızca birkaçının tutunabildiğini düşünürsek; Takip'in bir dahaki sezon da devam edebileceğini söylemek zor değil.

Umalım da yarışmacıların şansı bundan sonra biraz açılsın..

Sevgilerimle...
Beklenen Kral

twitter.com/BeklenenKral

BeklenenKral@gmail.com

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder